marți, 24 februarie 2009

Ruşinică

Sunt dezamăgită de colegii mei, studenţii la facultatea de jurnalism, care consideră că vina pentru violul fetei din Italia de 14 ani îi aparţine mamei, pentru că o lăsa să meargă singură în parc. E aceea mentalitate penibilă, conform căreia pentru orice viol, există mulţi vinovaţi, doar violatorii nu. Părinţii, fetele care arată bine şi au tupeul să nu umble în saci pe stradă. Eventual creatorii de modă care au revoluţionat îmbrăcămintea feminină. Cred că mai putem adăuga pe listă şi medicii urologi care nu îşi tratează pacienţi ce nu îşi pot controla erecţia şi datorită acestei probleme, plus incapacitatea de a-şi face o prietenă, consideră justificate astfel nişte fapte demne de viaţa în junglă.

9 comentarii:

daimon spunea...

În majoritatea violurilor, vinovatul este agresorul, no doubt.

Dar cum previi, tu, ca părinte, ca fata ta să nu fie violată? O laşi să poarte fuste până-n gaura fundului în timpul plimbărilor nocturne din parcuri? Nu: pentru că nu ştii cu ce boschetar nefutut sau cu ce alt frustrat are neşansa să îşi încrucişeze drumul.

Teoretic, lumea e frumoasă. Teoretic, nu există violuri. Teoretic, nu există războaie pentru resurse. Teoretic, nu există autorităţi incompetente, iar infractorii sunt prinşi mereu.

Practic, realitatea este că lucrurile de mai sus nu se adeveresc. Iar vina părinţilor fetei este că au apelat la wishful thinking, în loc să se adapteze realităţii.

Anda spunea...

fata de 14 nu era in fusta scurta. asta era alta idee, legata oarecum de justificarea prin frustrati

Cristian Vicol spunea...

Anda, nu exagera! Violatorul ar trebui sa înfunde inchisoarea pentru foarte mulţi ani. Însă o parte din responsabilitate o au şi părinţii. Oare când treci strada, deşi semaforul este pe culoarea verde, nu te uiti în stanga şi în dreapta, ca nu cumva vreo duba de ţigani din Lugoj, care răpeşte vestalele lugojene, să nu te lovească?
Fata era într-un parc de lângă o tabără de ţigani. Dacă mergea prin centrul oraşului ar fi luat amendă de la carabinieri. Când copilul tău va avea 14 ani, dacă va fi fată, o vei lăsa sa meargă la 3 dimineaţa prin parcuri, sau de exemplu prin cartierul Blaşcovici?
După ce îţi răspunzi ţie să îmi spui şi mie.

iulineaţa spunea...

ce tampenie iti curge prin vene...

pentru un viol mereu se va simti vinovata persoana violata si de aceea traumele care rezulta in urma acestuia...scrie in manualul de psiho...intrucat simte ca ea a gresit pentru ca a purtat fusta prea scurta, a calcat pe unde nu trebuie si la ore nepotrivite, se autoblameaza pentru penibilitatea altora si fapte josnice de acest gen.

ei bine cand in toiul noptii vrei sa cugeti la nemurire holband la stele cu un alt pustan care uitandu-se-nspre cer, ii se inunda nasul de muci si...vrei sa-ti faci preteni printr-o haita de romi...apai fata draga, nu fii trista, fiindca e pacat...ca atata minte ai, prin ce coclauri te-ai perindat, ce locuri mirifice ai cutreierat

Anda spunea...

eu am vazut la stiri ca faza s-a petrecut la ora 17. se poate sa nu fi fost asa, dar oricum, aveti o atitudine de frustrati. de parca nu ati stat niciodata seara in fata blocului la varsta aia. stiu si eu ce scrie in manualele de psihologie, dar faptul ca cineva se simte dupa vinovat nu inseamna ca si este. de ex, daca o ruda a ta este lovita de o masina intr-o zi cand ar fi putut sa fie cu tine, dar din cauza ca v-ati certat nu v-ati mai intalnit, si atunci te vei simti oarecum vinovat. explicatia nu sta in picioare.

Cristian Vicol spunea...

Şi care sunt frustrările mele?

Anda spunea...

acolo de unde duc la explicatii de gen fata si mama sunt de vina. acolo unde nu isi au locul. nu imi place sa ma repet, dar un barbat adevarat, in acceptiunea mea, isi poate stapani organele genitale. si nu simte ca nu mai poate daca nu face sex imediat cum vede o purtatoare de fusta scurta. si astfel, nu are motive sa caute alti vinovati pentru impulsurile demne de cartea junglei, pentru simplu fapt ca e mai puternic decat ele. la fel cum se poate stapani sa nu faca pipi pe el.

Cristian Vicol spunea...

Am zis eu asta? Încă nu înţeleg care sunt frustrările mele...

Anda spunea...

ai zis-o la seminar, nu aici ma refer