vineri, 14 august 2009

Prima pagina, cam subtire

Din DEX, versiunea online:
1.MÁHĂR, mahări, s.m. (Fam.) Personaj important, puternic, influent (în domeniul afacerilor, speculațiilor, relațiilor). ♦ (Arg.) Mai-mare, șef. – Din germ. Macher.
2.MÁHĂR s. v. ștab.
3.MÁHĂR ~i m. fam. 1) Persoană puternică și influentă în lumea interlopă. 2) Persoană aflată într-un post sau într-o funcție în raport cu cele din subordinea sa; șef.
4.máhăr (máhări), s.m. – 1. Persoană șireată, pișicher. – 2. Persoană importantă, grangur. Germ. Macher „autor, făptaș” (Candrea; Scriban). Cuv. de argou, cf. rus. machir „escroc”.
MÁHĂR s.m. (Argou) Om dibaci, deștept. ♦ Șef, ștab, om important.
Astazi pe coperta ziarului Adevarul de seara, rectorul UMF "Victor Babes" din Timisoara era numit astfel. Pe langa faptul ca termenul are o tenta de argou, usor golaneasca, m-a deranjat continutul. Se invoca un sms cu explicatii despre dreptatea divina trimis de rectorul aflat in vacanta si chestionat in legatura cu oribila si arhicunoscuta crima. Bine, o fi Medicina un cuib de coruptie. Probabil ca unii nu sunt nici pe departe pregatiti sa fie medici dupa ce termina. Si mai probabil ca rectorul sa fie un om influent, insa pana la proba contrarie, nu si corupt. Dar nu vad legatura intre faptul ca doi nemernici, o prostituata si pestele ei iubit, omoara un om si modul in care rectorul conduce universitatea. Evident ca raspunsul nu era cel mai inteligent, dar nu poti sa scrii ca o crima a fost generata de coruptia si atmosfera dintr-o universitate. Am fost foarte dezamagita de articol, nu ma asteptam la asa subiectivisme.

Niciun comentariu: