marți, 3 august 2010

Mai lasă-mă dracu cu mailurile de la Facebook

Aceasta este o postare mirceabadiană.

De ceva vreme tot primesc invitaţii peste invitaţii la o cauză pe Facebook, prin care se doreşte oprirea construcţiei unei şosele prin munţii Retezat. Înafară de faptul că oricât de populară a devenit această reţea de socializare, e destul de ridicol să crezi că vei opri construcţia şoselei prin acest demers, mie sincer mi se pare o cauză idioată. În România nu există drumuri, în caz că prietenii ecologişti nu ştiu asta. Eu cred că ştiu, ceea ce e cu atât mai grav.

Eu sunt o mare militantă pentru protecţia animalelor şi într-o bună măsură şi ecologistă. Doar că multe demersuri, ca şi isteria cu Roşia Montană, mi se par nerealiste. Te-ai gândit vreodată cum ar fi să locuieşti la Roşia să să fii sărac, dar sărac lipit pământul, şi mai ales, fără prea multe perspective de viitor? Eu am fost la Straja în clasa a 12-a. Naşpa, eu şi colegii de clasă nu aveam maşini, eram o clasă dezbinată şi deci nu ne-am adunat suficienţi ca să putem închiria la un preţ decent un autocar. Deci, am mers cu trenul. Plecat dimineaţa cu acceleratul de Galaţi, schimbat la Simeria pe un personal absolut infect ce ne ducea până la Lupeni. Personal plin de copii de ţigani şi feţe dubioase. De atunci părerea mea despre Valea Jiului e una foarte, foarte proastă.

Ok, înţeleg, s-ar tăia păduri, distruge peisaje. Dar totuşi, avem nevoie de şosele. Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar în secolul acesta se cam circulă cu maşina. Asta e şi pentru prietenii mei bicicliştii, care sunt, în funcţie de culoarea semaforului şi dispoziţie, când pietoni, când conducători de vehicule. Din punctul acesta de vedere, unii dintre ei nu sunt cu nimic mai buni decât cocalarii cu bemveu pe care îi arată cu degetul. Mai ales că, probabil, în viitor, autoturismele nu vor polua aşa de mult.

Aşa că eu propun să o lase mai moale cu şoseaua. Poţi face campanii, dar reale, nu zdrăngăneli pe Facebook, pentru reducerea poluării cauzate de uzine, poţi să îi spui lu mami sau prietenelor că sunt nişte vaci pentru că poartă blană naturală (eu o fac şi mă simt foarte bine, dar nu cu mama, că ea nu poartă aşa ceva), poţi să îţi arunci gunoiul sortat, să duci diverse chestii la reciclare, să reduci consumul de curent, să militezi pentru castrarea câinilor vagabonzi. În general chestii care nu trag societatea de la dezvoltarea ei firească. Sunt curioasă câţi dintre cei care protestează pentru oprirea construcţiei unui drum i-ar spune vreo două dacă ar vedea un om chinuind un animal pe stradă.

Dacă tot am spus despre biciclete, am şi eu o idee mai inteligentă pentru amicii din Primărie şi cei de la Eco Club (apropo, când erau ţinuţi iepuraşii de Paşte în cuştile alea din centru cu zilele, unde dracu eraţi?). La Iaşi (şi dacă citeşti acum şi mai ai vreo ideea "nu te mai duce în Moldova" sau "moldovenii sunt cei mai proşti" te rog să te bagi singur acolo de unde din nefericire ai ieşit) se închide duminica un mare bulevard să se dea copchilăraia cu bicicletele şi rolele. Când eram mică am fost o mândră posesoare de BMX şi ulterior de role. Mie mi-ar fi plăcut să fi avut un bulevard la dispoziţie. Dar nu, noi facem piste de biciclete, deşi în majoritatea locurilor nu e spaţiu. De exemplu, eu consider că pistele din Calea Şagului sunt o adevărată bătaie de joc faţă de biciclişti. Dacă nu e loc, chiar trebuie să avem cu orice preţ ceva ca să arătăm ce oraş occidental este noi?

4 comentarii:

Câţograur spunea...

Nu stiu cat ai umblat tu prin Retezat, dar intuiesc ca nu prea. Eu merg de 17 ani acolo, aproape in fiecare an (si subliniez merg). Sa-ti spun cum stau lucrurile:
Exista in momentul de fata doua cai de acces pentru autoturisme, una care se opreste la Carnic (de unde mai sunt 2 ore 1/2 pana la Pietrele) a doua care leaga Rotunda, Gura Apei si urca pana in Poiana Pelegii.

Ambele sunt drumuri forestiere, dar cel spre Poiana Pelegii e destul de lin si nu pune probleme niciunei masini. Asta pentru ca l-au refacut in urma cu 3-4 ani. De-atunci, in Poiana Pelegii (cel mai bun loc de campare din Retezat) urca necontenit tzigani cu gratare si manele, oameni de oras cu slapi in picioare si casetofoane la subrat, oameni galagiosi care desi stau doar pe durata week-endului arunca gunoiul acolo.
Daca mai trag si sosea, si poate un hotel (cum dorea un domn italian in urma cu cativa ani, dar i-a stricat viitura planurile) poti sa-ti inchipui cum va fi.

Acum sa-ti spun de ce te inseli. Turistul de munte cauta tocmai opusul problemelor descrise mai devreme, indiferent de nationalitate. Ai sa fi surprinsa, dar in ultimii 17 ani, am intalnit pe potecile Retezatului mai multi turisti straini decat romani, mai ales in perioada in care accesul era foarte, foarte dificil. Cei mai multi erau cehi, germani, slovaci, austrieci, maghiari, dar am intalnit si francezi sau greci.

Cu totii erau incantati de Retezat si in special de salbaticia lui, care s-a pastrat tocmai datorita lipsei interventiei din partea guvernului, datorita lipsei de sosele, hoteluri, etc. Tu pleci de la premisa ca turistul strain (european cu patalama) cauta peste tot conditiile din tara lui. Fals. Cat despre idealul asta de a "fi in rand cu lumea prin cucerirea naturii cu barosul si bitumul, iti recomand sa citesti despre planurile megalomane din epoca Stalin si modelul preluat la noi de Ceausescu.

Anda spunea...

Eu nu vorbeam doar despre turism. Vorbeam si despre drumurile pe care romanii le strabat prin tara lor, nu doar de dragul vacantelor. Oamenii mai au nevoie si sa ajunga dintr-un oras in altul. Ma enerveaza gandirea asta concentrata doar pe turism, pana una, alta, tara e locuita.Mie imi place mai mult muntele decat marea. Dar cu trecerea anilor, oamenii se vor plictisi sa parcurga drumuri lungi pana la un anumit loc. Nu am zis ca muntele trebuie sa fie strabatut de sosele, dar iti trebuie un drum decent care sa te duca la poalele lui. Si orice ai zice despre constructiile comuniste, gandeste-te ce incantati erau cei de la Top Gear de Transfagarasan.

Câţograur spunea...

Inteleg ca te enerveaza una si alta, dar tine-te de-o idee. Vorbeam de munte, in special de Retezat. Iar pe tine te enerveaza concentrarea pe turism. Pai hai sa vedem ce se poate face cu muntele (vorbim in continuare de Retezat, da?).
1. Taiat paduri/jnepenis.
2. Transhumanta (ceea ce inca se intampla, dar la un nivel scazut)
3. Cu voia ta, turism.

Inainte sa mergem mai departe, iti spun ca pana la "poalele muntelui" exista drumuri bune.

Acum sa ne folosim putin imaginatia si sa ne gandim care dintre cele 3 enumerate mai sus va beneficia cel mai mult de pe urma construirii unui drum/imbunatatirii conditiilor de acces.
Daca ai raspuns 1 esti pe drumul cel bun.

Argumentul cu Top Gear e ridicol. Cu parere de rau, dar nu te poate lua nimeni in serios cand te reclami de la al'de Badea si Clarkson. Pana una alta, cei trei domni englezi erau captivati de peisaj, nu atat de sosea, si chiar si-asa, nu cred ca stiau dansii cum a fost construita ea, soseaua. Daca le-ar fi spus cineva, ar fi fost probabil mai rezervati. Pentru construcii megalomane si consecintele lor, recomand L. Boia "Mitologia stiintifica a comunismului".

Nu sunt ecologist, nu-mi plac petitiile online, nu folosesc Facebook, dar nu-nteleg cum niste neplaceri legate de internet pot conduce la o asemenea gandire radicala. Stiu, e pe tiparul Mircea Badea (o spune 'p-aia buna'), dar trebuie sa realizezi ca Mircea Badea e un idiot semidoct, si ca lipsa lui de nuanta in gandire nu e rodul curajului de-a spune lucrurilor pe nume, ci al slabei dotari genetice.

Anda spunea...

Nu sunt de acord, e o chestiune de gusturi. Nu am tin de un singur lucru pentru ca postarea era despre diverse lucruri, ideea centrala fiind prioritatile rasturnate ale pseudo-ecologistilor de la noi. Multi sunt ecologisti doar pentru ca li se pare cool, si atunci se inroleaza la cauze de genul acesta, pentru ca e cool si sa fii impotriva dezvoltarii.
Argumentul cu despadurirea e la fel de stupid, gandeste-te ca zona Carpatilor Orientali, una dintre cele mai salbatice si necalcate din om din Europa, a fost teritoriul multor despaduriri ilegale.
Eu nu sunt de acord cu multe lucruri spuse de Badea, dar la povestea cu soselele sunt pe aceeasi lungime de unda. Mie imi plac soselele, mi-ar placea sa merg la munte cu masina personala daca mi-as permite una. Chiar daca nu am fost in Retezat, am fost prin alte tari, cu multe drumuri, gen Austria, Italia, Franta. Alpii Dolomitici arata mult mai bine ca ai nostri, fara ca faptul ca trec autostrazi pe acolo sa le fi distrus farmecul.