marți, 1 decembrie 2009

Fantoma lui Corneliu Coposu strikes again

Politicienii nostri recurg la predecesorii lor morti pentru a convinge prostimea sa ii voteze. Si din cauza valorii simbolice, dar si pentru ca mortii, in mod convenabil, nu pot vorbi, comenta, riposta. Prima oara cand am auzit despre fantoma lui Coposu a fost cand eram foarte mica. Dar si atunci (io eram desteapta de mica) stiam ca Tapu, aka Constantinescu, mintea ca in biserica i s-a aratat spiritul taranistului. Romanii l-au votat si a fost cea mai nasoala guvernare dpdv economic.
Astazi, politicienii contemporani se folosesc din nou de numele lui Coposu. Care circa ar legitima alianta cu PSD. Trecand peste decenta de a nu invoca oameni morti cand e vorba de rahat, chiar cred ca cineva va crede o asemenea imensitate? In primul rand, PNTCD nu exista. Maniu, daca s-ar naste din nou, nu ar fi in PNTCD-ul de azi, care e doar o sleata ahtiata dupa ciolan, care mai supravietuieste aici pe la Timisoara.
Azi am fost mandra ca sunt din acest oras. PSD-istii si PNL-istii, cu micile si neinsemnatele partide care mai ciugulesc pe langa ele, au venit la Timisoara cu tupeu. Vorbesc despre Revolutie ca si cum vorbesc despre masini, bani. Uita ca atunci au murit oameni, care probabil ar fi considerat ca mai bine traiesc decat sa iasa in strada pentru un viitor politic de cacat. Da, cacat este cuvantul care defineste tot ce se intampla la guvernarea tarii, in Parlament si in justitie. Au venit si au crezut ca timisorenii sunt prosti si pot fi usor manipulati de ziua nationala. Ca o mica paranteza, comunismul poate fi mai usor asociat unei oligarhii, pentru ca nu tot ce era rau decidea cizmarul, mai era si o nomenclatura (vezi cartea Ferma animalelor). Asta ca precizare pentru colegii deontologi. Mesajul oamenilor a fost clar: Timisoara nu face parte din regiunile fomiste ale tarii, care voteaza PSD doar pentru ca, pe principii robinhoodiene, impart veniturile intre judete. Aici a inceput Revolutia si oamenii nu au uitat. Sunt sceptica in privinta rezultatului pe tara, probabil ca romanii imi vor arata din nou ca sunt dobitoci. Dar imi ramane satisfactia ca traiesc intr-un oras care nu isi lasa trecutul recent imbalsamat cu scuipinol.

3 comentarii:

feu_mihai spunea...

da .. brusc la Timisoara si in alte orase din tara au venit oameni sa " demonstreze spontan " cu pancarde si aprobare de la primarie obtinuta in prealabil . intamplator erau si oameni de la PDL , dar nu cred ca acest partid ar avea legatura cu organizarea acestor " intalniri spontane ".

in alta ordine de idei : guvernarea Constantinescu a inregistrat prima crestere economica de dupa revolutie in ultimul an de mandat . nu discut de privatizarile pe 2 bani facute , dar totusi a avut crestere economica (ok .. e drept ca dupa X ani de cadere libera nu mai ai unde sa cazi si incepi sa te ridici)

PSD si PDL au exact aceleasi obiceiuri de a fura primari si senatori de la alte partide .. probabil aceea brusc si-au schimbat convingerile politice

PSD si PDL au exact aceeasi oameni " de o integritate morala indiscutabila " la varf . Hrebanciuc vs Videanu , Nastase vs Berceanu ... nu poti spune ca una din tabere e rea si cealalta buna .

PNTCD e o gluma .. nu are legatura cu partidul istoric .. e un fel de PC al vestului tarii

Anda spunea...

Sigur ca au fost si oameni de la PDL. Dar cum si PSD a trimis oamenii cu promisiunea de ai plati, asa au putut si ei.Dar asta nu ma face sa imi schimb parerea ca nici Crin, nici Geoana nu sunt lideri si c au presedinte trebuie sa fie in primul rand un lider.

Schumi spunea...

Hai sa fim seriosi, daca PSD si PNL au vrut sa profite de imaginea Timisoarei de acum 20 de ani in campanie, la fel au vrut sa faca si aia din PD aducand toti oamenii aia acolo. Sunt la fel de culpabili ambii.
Apoi, in materie de comunism, ambii, dupa mine, sunt la fel de socialisti si de comunisti in gandire. Unu' (Geoana) e fiu de general de la Secu', iar celalalt (Base) a facut parte din nomenclatura, la fel ca Iliescu, si sigur sigur a dat si el cu subsemnatul pe la aceeasi Secu'. Nu e vreunul mai breaz ca altul.
Finalmente, un lider pentru mine inseamna un om cu initiativa, capabil sa faca alegeri in momente cheie. Iar atat Geoana cat si Crin au luat astfel de decizii. Crin mai mult decat Geoana, dar asta e alta problema...