sâmbătă, 14 februarie 2009

Aici e T-i-m-i-ş-o-a-r-a

Nu "Timi" şi mai ales nu "Temesvar". Mă calcă pe nervi denumirile acestea date oraşului. Ce naiba e aşa greu în a pronunţa "Timişoara"? "Timi" suna a prescurtare piţipongească sa a nume de copil american de 5 ani. Iar în privinţa celor ce au ales "Temesvar" ca loc în care să îşi facă studiile, ce ar mai rămâne de zis? În primul rând faptul că habar nu au despre istoria României. Tot Ardealul a fost sub administraţie ungurească de-a lungul istoriei. Ba mai mult, şi Oltenia a fost stăpânită pentru o scurtă perioadă de timp de Imperiul Austro-Ungar. Aşa că, de unde şi până unde denumirea asta tâmpită ACUM? Înţeleg că "Timişoara" provine din traducerea ungurescului "Temesvar", dar nu i se mai spune de secole aşa. Nu am auzit ca şi altor oraşe din Ardeal să le fie aplicate denumirile din limba maghiară de către studenţi din alte oraşe, exceptând aici cele din Ţinutul Secuiesc, unde e alta poveste. Şi apoi, dacă e vorbă de ocupaţii străine, dacă mă duc peste Prut, merg la "Chişigrad" ( suna amuzant, nu-i aşa)? Îmi place să cred că mulţi ştiu ce s-a întâmplat la 1918 şi că nu au nevoie de un logoped pentru a pronunţa cuvinte mai lungi de patru litere.

9 comentarii:

daimon spunea...

Si eu stiu ce s-a intamplat in 1918 - si as fi preferat sa nu fi avut loc acel eveniment.

By the way, am auzit destui oameni vorbind despre Cluj cu denumirea Kolozsvar.

Iar pentru mine, "Timi" este o forma de alint. Totul depinde de unghi, I'd say .. :)

Anda spunea...

la 1918 oamenii din ardeal chiar isi doreau sa se uneasca cu Romania, btw, in perioada interbelica o tara cu o putere economica serioasa. nu cred ca ar fi mai bine daca am fi acum in Ungaria, ideile astea cu "vai, ne-am unit cu miticii" sunt fite ieftine.

Anonim spunea...

1. Timişoara nu e în Ardeal.
2. Pe 3 august 1919 trupele române au PĂTRUNS în Timişoara. Mie îmi sună mai mult a invazie, da' nah.
3. Nu cred că ne-am fi aflat în Ungaria. Probabil în Serbia. Oricum, de comunism nu am fi scăpat şi mai bine trăiam sub comunismul sârbesc sau cel unguresc, amândouă fiind mult mai liberale.
4. Subiectul ăsta nu e prea potrivit pentru Timişoara. Spre deosebire de situaţia Ardealului, habsburgii au eliberat Banatul de sub dominaţia turcească, l-au civilizat şi au făcut din Timişoara al treilea oraş ca importanţă din Imperiu, după Viena şi Budapesta.Plus că Timişoara a fost mereu un model de convieţuire interetnică. Aici nu există "ciondănelile" români vs. unguri ca în alte părţi.

Anda spunea...

1. N-am zis ca e in Ardeal. Spuneam ca si Ardealul a fost mult timp in aceeasi oala, asta incepand de la jumatatea Evului Mediu (sec XI-XII) de cand au inceput ungurii sa ne ocupe. In sensul ca pe hartile vremii Banat+Ardeal=Transilvania
2. Si in Banat existau miscari ce militau pentru Unirea cu Romania.
3. Avand in vedere faramitarea fostei Yugoslavii, cred ca si daca la un moment dat ne aflam in Serbia, acum nu ne-am mai fi aflat oricum, sau eram pe punctul de a face vreun referendum.
4. Subiectul asta nu e un subiect nationalist, cu atat mai putin anti-unguri. Doar ma deranjeaza stalcirea numelui.

Anonim spunea...

1. OK. Am înţeles greşit.
2. N-am spus că nu existau. Doar că modul în care s-a produs unirea Banatului cu România a fost diferit faţă de cel al Ardealului, Bucovinei ş.a.m.d.
3. Păi dacă eram în Yugoslavia, probabil că astăzi am fi fost un stat (noi+ Vojvodina)
4. Când doi oameni vorbesc între ei ungureşte, nu e firesc să zică Temesvar? Că nici noi nu pronunţăm Budapest ci Budapesta, Belgrad nu Beograd etc.

Anda spunea...

Nu era vorba de oamenii ce vorbesc ungureste, ci de studentii romani din Ardeal si Oltenia. De asta am facut referire la Ardeal. Normal ca daca se vorbeste o alta limba, se spune altfel.

Unknown spunea...

Temesvar se numea. Nu ma afecteaza. Nici nu ma afecteaza dorinta vestului de a se uni cu Ungaria. Stiu ca nu se va intamplat. Stiu si faptul ca in Ungaria pare mai bine si mai frumos, ma rog tara mica, dezvoltare mai rapida alte chestii. Nu ma afecteaza cum am zis ca se zice Temesvar (sunt jumatate ungur si jumatate moldovean asa ca o contradictie a luptelor dintre ei :)) ) ma afecteaza cand se zice Timishuaua sau Temishuaua sau stiu eu ce mai prostii. Reveniti- va la realitate. Orasul se duce oricum de rapa. Asta este clar. Suntem invadati pentru facultatile noastre si pentru multitudinea de locuri de munca vacante (sudicii vin bucurosi aici), asta era in principal inaintea crizei. Am depasit si noi pragul idiotenii (ma uit prin licee ce specimene s- au adunat, generatia: "Daca to ma c*c hai sa pun pe YouTube evenimentul!". Lipsa de respect si altele. Insa nu se poate nega faptul ca aducem o buna parte din bani la bugetul national si la noi se intoarce cu o treime mai putin de obicei. Ar trebui un sistem asemanator Germaniei cu statle lor, fiecare capitala de judet sa gestioneze si sa isi imparta banii castigati in restu oraselor, comunelor, satelor etc etc... este parerea mea. Iubesc orasul asta cu toate neajunsurile sale, nu prea am circulat prin tara asta o recunosc, mai mult in vest in Ardeal, prin Sud prea putin (Severin o experienta groteasca si de neuitat, irepetabila), prin Bucuresti demult cand erau mormane de gunoi in fata garii motiv pentru care am stat in gara 2 ore decat sa ies si pe la mare :), orasul este facut de locuitorii sai, iar locuitorii de la un timp o iau pe o panta descendenta din multe pcte de vedere, de aceea cei ramasi cat de cat impamantati in realitate (cei mai in varsta) sustin autonomia si toate cele. Repet nu sunt de acord cu ei deloc. Insa as fi de acord cu gasirea unor solutii si nu doar a mimatului muncii la nivel superior (se stie doar unde)/

daimon spunea...

Cateva precizari.

In primul rand, partea ungara a imperiului a dorit mereu sa aiba o oarecare influenta asupra orasului, in dauna partii austriece. Mi se pare ca au fost si lupte, spre sfarsitul secolului XVIII. Dar oamenii de pe strazi au convietuit pasnic zeci de ani, fara sa le pese de politica.

Si ca veni vorba de oameni - inainte de 1918, romanii erau foarte putini, spre 30% din populatia orasului. Asa ca, istoric, cei care folosesc denumirea maghiara sau germana, au dreptate: e mai veche.

Iar fitele alea ieftine sunt din pacate rezultatul unei triste realitati. Sustin ca ne-am descurca mai bine cu o guvernare maghiar-germana-romana, decat cu cea actuala. But maybe it's just me.

Anda spunea...

Corect, dar e foarte important faptul ca actuala infatisarea a Timisoarei, ma refer aici la cartierele Iosefin, Elisabetin si parcurile de pe malul Begai, se datoreaza Mariei Tereza, ce primise Banatul ca dar de nunta. Apoi, daca urmaresti istoria Europei din secolul al XIX-lea, secolul natiunilor, pana in prezent, ai sa vezi ca majoritatea granitelor s-au trasat dupa citerii nationale. Se poate ca in Timisoara nu erau multi romani, dar nu e valabil pentru restul judetului. Plus ca mai era si ideea reconstructiei Daciei de pe vremea lui Traian si Decebal. Pentru ca granitele mai vechi ale Daciei erau pe undeva pe langa Bratislava de astazi.